Δεν είστε οπαδός των καυτερών; Μάλλον αξίζει να το συνηθίσει κάποιος.
Δεκάδες νέες έρευνες δείχνουν ότι είναι καλό για το στομάχι σας και ότι μπορεί ακόμη και να αποκρούσει και ασθένειες.
Πρόκειται πια
για μύθο ότι τα πικάντικα τρόφιμα επιδεινώνουν τα έλκη και άλλες ασθένειες του
στομάχου. Οι έρευνες δείχνουν ότι οι καυτερές πιπεριές προστατεύουν πραγματικά
το βλεννογόνο του στομάχου και μπορεί να εμποδίσουν την όποια γαστρική βλάβη
που σχετίζεται με αντιφλεγμονώδη και παυσίπονα. Επίσης έχουν υψηλή περιεκτικότητα
σε θρεπτικά συστατικά όπως το ασβέστιο καθώς και βιταμίνες Α και C, και
υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι τα καυτερά τσίλι μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο
καρδιαγγειακής νόσου, να βοηθήσουν στην πρόληψη του διαβήτη και την τόνωση του
μεταβολισμού. Μελετάται το ενδεχόμενο (έχοντας αρκετά στοιχεία για αυτό) να μπορούν
επίσης να έχουν την ικανότητα να βοηθούν στην πρόληψη του καρκίνου.
Στην πραγματικότητα, υπάρχουν πολλά στοιχεία που αποδεικνύουν ότι μας κάνουν καλό. Μια πρόσφατη έρευνα μας λέει ότι καυτερές πιπεριές είναι ένας σύμμαχος υγείας. Μία εργαστηριακή μελέτη στο Ηνωμένο Βασίλειο, για παράδειγμα, βρήκε ότι η καψαϊκίνη, η οποία είναι υπεύθυνη για το κάψιμο του τσίλι, μπορεί να σκοτώσει τα κύτταρα του καρκίνου των πνευμόνων και του παγκρέατος, χωρίς να βλάψει τα περιβάλλοντα κύτταρα. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτό μπορεί να εξηγήσει γιατί οι άνθρωποι που ζουν στο Μεξικό και την Ινδία, που ακολουθούν μια πικάντικη δίαιτα, τείνουν να έχουν χαμηλότερα ποσοστά ορισμένων μορφών καρκίνου από εκείνους που ακολουθούν μια ήπια δυτική διατροφή.
Δύο μελέτες από την Αυστραλία παρέχουν ακόμη περισσότερα καλά νέα: Η πρώτη, ανακάλυψαν ότι η προσθήκη τσίλι στα γεύματα μας μπορεί να προστατεύσει από τη συγκέντρωση της κακής χοληστερόλης στο αίμα. Η άλλη διαπίστωσε ότι η τακτική κατανάλωση καυτού τσίλι μειώνει τις απαιτήσεις σε ινσουλίνη, η οποία μπορεί να έχει επιπτώσεις στην πρόληψη και τη θεραπεία του διαβήτη.
Ένας άλλος φανατικός
του καυτερού φαγητό είναι η Δρ Σούζαν Μπιάλι, παθολόγος από το Βανκούβερ με
πτυχίο στην διαιτολογία. "Τα τσίλι προσθέτουν υπέροχη γεύση στα τρόφιμα,
και έχουν πολύ λίγες θερμίδες», λέει η Μπιάλι, η οποία μέχρι πρόσφατα μοίραζε
την ζωή της μεταξύ Βανκούβερ και Los Cabos στο Μεξικό. Προσθέτοντας σταδιακά
περισσότερη θερμότητα στη διατροφή της για χρόνια, τώρα αστειεύεται ότι μπορεί να
φάει περισσότερο τσίλι ακόμη και από τον Μεξικανό σύζυγό της, ο οποίος μεγάλωσε
με πικάντικα τρόφιμα. "Το Chili είναι ένας τρόπος για να κάνεις τα τρόφιμα πιο γευστικά χωρίς
ενοχές." Η Μπιάλι αποκαλεί τα τσίλι ως «υπερ-συστατικό» επειδή συμβάλουν
στην τόνωση του μεταβολισμού, βοηθάει να κάψουμε λίπος και μας βοηθάει να νιώθουμε
πλήρης περισσότερη ώρα μετά το φαγητό.
Και πάνω από όλα προσοχή στα διακοσμητικά τσίλι. Δεν τρώγονται όλες οι πιπεριές. (Θα κάνουμε ένα θέμα και για αυτό σύντομα).
Περιμένω σχόλια σας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου