Η Κλίμακα Scoville χρησιμοποιείται για τη μέτρηση της
οξύτητας ή αψάδας μιας πιπεριάς τσίλι (chili ή chilli, ή chile ) .
Η
χημική ένωση που υπάρχει στις πιπεριές τσίλι (από το γένος Capsicum ) που δίνει
αυτή την πικάντικη θερμότητα, ονομάζεται καψαϊκίνη ( ο μοριακός τύπος είναι
(CH3) 2CHCH = CH (CH2) 4 CONHCH2C6H3 -4- (ΟΗ ) -3 - (OCH3) ή απλά C18H27NO3 ) ,
και διεγείρει νευρικές απολήξεις , ιδίως στις βλεννογόνους . Ο αριθμός των
μονάδων Scoville θερμότητας ( SHU ) σε μία πιπεριά ή καυτή σάλτσα υποδεικνύει
την ποσότητα της υπάρχουσας καψαϊκίνης. Αυτές οι πιπεριές περιέχουν διάφορες
ποσότητες καψαϊκίνης ανάλογα το είδος, που τις κατατάσσουν ανάλογα σε όλη την κλίμακα
Scoville.
Πόσο είναι το πραγματικά καυτό; Η πικάντικη γεύση της πιπεριάς
τσίλι, σε σάλτσες , σαλάτες , ζεστά ροφήματα, τσιπς σνακ , και άλλα "καυτερά
" τρόφιμα είναι όλα υποκειμενικά . Αυτό που είναι το απόλυτο ζεμάτισμα σε
ένα άτομο μπορεί να είναι απλά ζεστό σε κάποιον που έχει περισσότερη εξοικείωση
με τα καυτερά τρόφιμα . Εάν είστε σχετικά αρχάριος στον κόσμο των τσίλι,
προσπαθήστε να βρείτε κάτι που έχετε ήδη δοκιμάσει και είναι κοντά στο
διάγραμμα κλίμακας Scoville , όπως η σάλτσα Tabasco ή jalapeno πιπεριές . Αν τα
βρείτε ήπια , τότε είστε πιθανώς έτοιμοι για την πιο έντονη οξύτητα των
θερμότερων σαλτσών και πιπεριών . Αν τότε η γλώσσα σας φλεγεται τότε
παραμείνετε στα επίπεδα που είναι οικεία για εσάς.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου